CENTRE HOSPITALIER DE L’UNIVERSITÉ DE MONTRÉAL (CHUM) - PHASE 2

CENTRE HOSPITALIER DE L’UNIVERSITÉ DE MONTRÉAL (CHUM) - PHASE 2 

Sans titre - 1
After delivering a fully-functional hospital in the fall of 2017, the second phase of the Centre hospitalier de l’Université de Montréal involves demolition of the Saint-Luc Hospital as well as construction of an auditorium, a library, underground parking and offices–all designed by NEUF and CannonDesign. Following the reorganization of the building’s program as proposed by our team, the CHUM was planned in two phases to accelerate the building process and maintain operations at the site throughout construction.
Location
Montreal, QC
Type
Health, Institutional
Surface area
3M ft² / 278,709 m²
Status
Completed (2021)
Collaboration
Design: CannonDesign + NEUF architect(e)s / Revision of the design, execution of the plans and construction supervision: Jodoin Lamarre Pratte + Menkès Shooner Dagenais LeTourneux architectes
Copper skin along the public space
Artworks throughout the site
Ground and roof landscape


A series of distinctive architectural objects, including the auditorium, the Saint-Sauveur Steeple, the Maison Garth, the Space of Contemplation, and the library delineate the urban interface with the city along Saint-Denis street. An esplanade garden at the heart of the project surrounds the auditorium, renamed "amphithéâtre Pierre-Péladeau", and outlines the transition between the public sphere and the healthcare facilities. This area marks the main entrance to the site while emphasizing the cultural vocation of the project and its aim to welcome all visitors.
 

The auditorium was designed as a distinct volume characterized by its human-scale massing. It helps integrate the healthcare complex within its urban context by opening the site to the city and its community. The curved lines of the auditorium are the product of a design process developed through a series of sketches and mockups, stemming from studies of traffic flows. The resulting dynamic lines provide an invitation to wander through the site.
 

In a nod to a noble material characteristic of Montreal’s architectural heritage, the auditorium is clad in a copper skin matching the Passerelle over rue Sanguinet. The play of light through the perforations and the patina of the material mark the passage of time over days and years. Within the building, a 365-seat multi-purpose hall provides a space for conferences, performances and cultural events.

A series of 9 short films explore CHUM's construction site.

Photo credit : Adrien Williams + Olivier Gariépy

Related projects